HTML

2 ho India

Jelenleg 35 evesen, meg mindig keresem az utam... Divatosan hivhatjuk "midlife crisis" nak is a helyzetem: tobb eves munkamanias multtal - egyszer csak azt ereztem, hogy menet kozben lemaradt valahol a lelkem. Ugy ereztem, ha nem valtoztatok kockaba zart, napi 8-9 orat egy gep elott ulo eletemen, akkor szep lassan megzakkanok. A csaladom szerint ez mar bekovetkezett, amikor eladtam a panellakasom, amelyert evekig 2 munkahelyen gurcoltem, feladtam a munkam es ugy dontottem par honapig nem akarok csinalni semmit. Semmit, amit nem akarok:-) A dontesem ota eltelt 3 es fel honap es most itt ulok Indiaban, a Himalaja labanal es csak nezek, mint a moziban:-)...

Friss topikok

  • gonda_123: Csak ámulok és bámulok! Ügyes vagy, gratulálok! Mikor jössz haza? :-) Puszi Gy. (2012.10.19. 13:56) Hat ez is eljott...:-))!
  • Navegre: Szia Judit! Szep kihivas mar a kajak nevet is megjegyezni:-))Kepzeld itt is van helyi AXN:-))) (2012.09.14. 08:47) Mysore - elso napok

Hogy lehet egy jogapozt meditaciokent megelni?

2012.09.17. 10:43 Navegre

Korabban igertem, hogy szo lesz meg a jogapoziciok (asanak) meditaciora valo felkeszito szereperol. Lasd:

http://szabinvagyok.blog.hu/2012/09/03/mi_is_az_a_meditacio_es_mi_ertelme_csinalni

Hiszen valojaban azert jogazunk, hogy megerositsuk a testunk, felkeszitsuk a hosszu ideju mozdulatlansagra, ami a meditaciohoz elengedhetetlen. Tovabbra sem fogok akademiai jellegu leirast adni, csak osszegzem, amit tanultam:-))

Amikor gyakorolunk, minden egyes poziciot megelhetunk ugy, mintha meditacio lenne:-)) Ha sikerul figyelmunket a  - testhelyzet, legzes, elcsendesitett gondolatok - EGYSEGERE iranyitani, maris olyan mintha meditalnank...

Fontos, hogy ilyenkor csak magunkra figyeljunk, a sajat hatarainkat talaljuk meg es tartsuk tiszteletben. Minden nap egy uj nap es minden nap mas allapotban van a szervezetunk - lehet, hogy ma sikerul megcsinalni egy nyakatekert poziciot, de holnap nem fog - es forditva. Reggel sokkal merevebb a test, jobban kell ra vigyazni. Ha csoportban gyakorolunk gyakran akaratlanul is korulnezunk es maris beindul a versenyszellem:-)) Szeretnenk mi is esetleg olyan hajlekonyak lenni, mint az elottunk allo - igy a 'csak azert is meg tudom csinalni' jelszoval olyasmire kenyszerithetjuk a testunk, amire esetleg meg nincs felkeszulve. Nem az a lenyeg, hogy milyen 'szep' a pozicionk, hanem a sajat belso utazasunk, hogy mit elunk meg kozben, milyen erzelmek bukkannak fel, mikor jon el az a pont, hogy feladjuk... Es mi adja fel bennunk - a testunk vagy a lelkunk, az erzelmek?

Rendszeres gyakorlassal mindenki tud fejlodni, kortol fuggetlenul. Es mindenki csak magahoz kepest tud valtozni, fizikailag es lelkileg gazdagodni...

Amikor gyakorolunk erdemes celkent magunknak kituzni, hogy minden pozicioban megprobaljuk megtalalni azt a pontot, ahol stabilan, reszketes, remeges, erolkodes nelkul meg tudunk allni. Ha ez nincs meg es eroltetjuk a poziciot, nem tud letrejonni a stabil alap. Stabil alap nelkul zilalt lesz a lelegzetunk. Zilalt lelegzettel nem fogjuk tudni elcsendesiteni a gondolatainkat... Tehat lottek az egesznek:-)) Rendszeres gyakorlassal idovel ugyis latvanyos lesz a fejlodes, tehat a teljesitmenykenyszeresek is megnyugodhatnak:-)))

Mielott nekiesunk egy poznak, probaljuk megtalalni a kozeppontunkat - alljunk meg egy pillanatra, figyeljuk meg a sulyeloszlast mindket talpunkon. Csendesitsuk le a lelegzetunket. Vegig az orrunkon keresztul lelegezzunk.

Vegyuk fel a kivant poziciot. Keressuk meg az adott napi hatarunkat, melyik pontnal vagyunk meg stabilak.

Ha ez megvan, gondolatban lentrol felfele vagy fejtol lefele pasztazzuk vegig magunkat, hogy helyesen vettuk-e fel a pozt. Ha kell igazitsunk magunkon, de ezt is a hataraink tiszteletben tartasaval.

Most mar elcsendesedhetnek a gondolataink, hiszen stabilan allunk, kiigazitottuk magunkat, elvezhetjuk a poziciot es megfigyelhetjuk a legzesunk. Eleinte konnyebb rovidebb ideig kitartani egy pozt pl. 3 legzesig (ki-be egynek szamit:-). Idovel lehet novelni 5 vagy akar 9 legzesig, de nem kell eroltetni semmit, a szervezet ugyis jelez, ha tulterheljuk. Erre nagyon jo mutato a legzesunk - ha nem egyenletes, tehat szapora vagy szaggatott - azt jelenti, hogy ez mar tul sok a szervezetnek, tehat konnyitsunk a pozicionkon.

Kijonni a pozbol ugyanolyan korultekintoen erdemes, igy megelozhetunk sok serulest. Lagyan engedjuk le a kezunket, labunkat, lassan valtoztassunk a pozicion, tovabbra is egyenletes legzessel.

Mielott elkezdenenk a kovetkezo poziciot, roviden alljunk meg, figyeljuk meg ismet a sulyeloszlast a talpunkon es figyeljuk meg az elozo pozicio hatasat a testunkre. Ha egyenletes a legzesunk, kezdhetjuk a kovetkezo pozt:-))

Tehat ami segiti a fejlodest: rendszeresseg, tudatossag edzese, erzelmek megfigyelese es a kevesebb 'agyalas':-)

Ha sikerul tudatosan megfigyelnunk a mozdulatainkat, legzesunket, gondolatainkat - idovel szokasunkka valik sajat magunk megfigyelese, a gyakorlasi idon kivul is. A hetkoznapi teendoink is tudatosabba valnak, kevesbe fogunk rutinbol reagalni elethelyzetekre. Tartalmasabban fogjuk megelni a velunk zajlo esemenyeket, kevesbe fog 'csak ugy elrepulni' az ido mellettunk:-)))

Szólj hozzá!

Címkék: India Utazas Mysore Joga Yoga India Bharath Shetty Meditalas Meditacio Asana

A bejegyzés trackback címe:

https://szabinvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr404780170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása